Headlands Cottage

Headlands Cottage is situated on a tucked away headland on the south Devon coast. An 1820’s former coach house to the large manor house next door, it had been laid out as a two bedroom bungalow with a dilapidated garage below. The aim was to transform the building into a spacious, light filled family home. The design was carried out by BARC architects.

The Project

The house was reconfigured with the bedrooms and family bathroom on the ground level and the lower level was transformed into a light filled open plan living space with sliding doors leading into the enclosed court yard. The challenges were creating enough light in the lower level, which is mostly underground. Being below ground and built against the rocky cliff also meant that the building needed to be tanked to protect it from damp.

The lower level of the building was first cleared and structurally altered. It was then tanked and lined with timber walls. After that the walls and ceiling could be rebuilt and the kitchen and downstairs WC fitted. Upstairs the old entrance was blocked up and a third bedroom created. The new front door was now to the side of the building. The old kitchen became the new family bathroom with bespoke fixtures and fittings. Finally the master bedroom and ensuite shower room could be finished. Last was the fitting of the bespoke oak and steel staircase with a glass and steel balustrade at the entrance level. Wooden floors, aluminium framed windows and sliding doors and recesses for spot lights and shelves finished off the modern look of this fabulous home.

Details

  • Powder coat bi-folding aluminium doors
  • LED lighting
  • Delta membrane tanking system
  • Frameless glass windows
  • Basement conversion
  • Underfloor heating
  • Corian kitchen worktops
  • Cedar cladding

More of Our Previous Projects